Joulukiireiden ym. takia kotitreenailu on ollut viimeviikkoina laiskanpuoleista. Nyt onkin korkea aika ottaa itseään jälleen niskasta kiinni ja alkaa tekemään töitä!! Vähintään miljoona pientä yksityiskohtaa odottaa hiomista ja vanhatkin taidot uhkaavat rapistua. Ah, tätä tokoharrastuksen ihanuutta :) Mikään ei pysy ikuisesti kunnossa ja uusia hiomista vaatia juttuja löytyy jatkuvasti.

 

Viikonlopun T-treeneissä riitti paljon juttua erityisesti kaukokäskyistä. Mikä on paras tapa tehdä vaihdot? Miltä liikkeen pitäisi valmiina näyttää? Entä miten opettaa? Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että minulla on ollut jo pitkään selkeä visio täydellisistä kaukoista :) Takajalat paikoillaan tietysti ja tarkemmin eriteltynä vaihdot näin: I-M vaihto heittäytymällä alas. Makuuasennossa molemmat takajalat ovat hyvin koiran alla ja asento on suora + koottu. M-I nousu nopeasti ylös asti, etujalat päätyvät samaan linjaan ja asento on ryhdikäs. I-S pienen pompun kautta, etujalat päätyvät jälleen samaan linjaan eikä asento muutu liian etupainoiseksi. S-I vaihdossa etujalat siirtyvät taakse eivätkä takatassut liikahdakaan. Asento ei saa vinoutua, etutassujen tulee päätyä samaan linjaan ja istuma-asennon tulee olla ryhdikäs. M-S nousu hissinä, eikä asento muutu liian etupainoiseksi. S-M hissinä taakse ja makuuasento koottu + suora.

 

Kun tavoite on selkeänä mielessä on treenien suunnittelu helpompaa ja koulutuskin sujuu kuin tanssi (tai sitten ei;). Metkun kanssa treenailin M-I vaihtoa sekä I-S vaihtoa. Ensimmäistä tein tarjoamisen kautta ja toista istumalla koiran edessä ja heti kun se pompsahtaa seisomaan revittelyä narulelulla :) Toivo puolestaan teki sitä iänikuista S-I vaihtoa. Yritystä oli taas kerran aivan liikaa ja Toivo-setä teki vaihdot liian voimakkaasti pomppaamalla taaksepäin.. Päädyin lopulta istumaan Toivon sivulla ja koskettamaan sormella toista takatassua, jotta Toivo muistaisi mikä liikkeessä on tärkeintä.. Vaikeaa, vaikeaa :-/

 

Sivulletulot ovat myös yksi niistä ikuista hiomista vaativista asioista. Suoruus, asenne, vauhti ja oikea tekniikka. Niin vaikeaa saada kaikki kuntoon ja myös toimimaan kisoissa täydellisesti joka ikisessä liikkeessä! Näitäkin siis harkattiin eilen. Metkulla tein tarjoamisen kautta (se on joskus vähän nihkeä tulemaan sivulle. Varsinkin jos luvassa on jotain noutamiseen liittyvää:) Nyt teki kuitenkin tosi hyvin!! Seisoin vain paikoillani, odotin että Metku pyörähtää sivulle ja välittömästi palkaksi narupallolla leikkimistä. Jossain vaiheessa irti-käsky, jähmetyin paikoilleni ja Metku sai uuden tilaisuuden ansaita narupallo singahtamalla sivulle. Viljolle haluaisin sivulletuloon enemmän vauhtia. Vaikka se on muuten varsin vikkelä poika, niin sivulle se siirtyy ainakin Toivoon verrattuna aika verkkaisesti. Tein nyt niin, että Viljon lähtiessä kiertämään astuin askeleen eteenpäin ja Viljolle tuli heti hirmuinen kiire. Yksinkertaista ja toimivaa :)

 

Nouto. Revittelin narupallon kanssa ja välillä laskin tai heitin noutokapulan lähistölle. Sitten vain koira irti lelusta ja se sai singahtaa hakemaan kapulaa. Palkka heti kun tuli eteen/sivulle ja oli suorassa :) Aika kuumana kävivät otukset tästä treenistä ja Toivo onnistui narupalloa tavoitellessaan puremaan mua vahingossa käteen. Tuli niin voimalla, että lensi liukkaalla lattialla samalla kyljelleen.. Ei onneksi kuitenkaan satuttanut itseään (ja sai narupallonkin vielä kahmittua suuhunsa:) Mun käteen sen sijaan sattui aivan saamaristi ja kämmeneen nousi välittömästi iso patti.. Pieni toipumistauko, Toivon suureksi pettymykseksi vaihto namipalkkaan ja ei muuta kuin lisää treeniä :P