Nyt on sitten korkattu paimenkausi :) Eilen ja tänään käytiin hakemassa tuntumaa isoon peltoon ja uusiin lampaisiin. Lampaat ovat yhtä lukuun ottamatta ihan ok. Se yksi on Embo, 70-80 kiloinen läski ja itsepäinen Texell. Se ei toimi ollenkaan niinkuin olettaisin lampaan toimivan (tosin mulla ei juurikaan ole kokemusta näistä liharotuisista). Se jättäytyy paimennettaessa melkein samantien jälkeen muusta porukasta ja kääntyy koiraa kohden. Eikä sen jälkeen enää suostu liikkumaan.  Ei koiralla, eikä ihmisvoimin :( Sillä ei myöskään ole mitään hinkua muiden lampaiden perään. Olemmekin jättäneet sen suosiolla sivuun ja paimentaneet muuta porukkaa. Hieman liian hankala tapaus meidän koirille.

Viljo on tuntunut aika kivalta :) Se on nyt tosi hyvin kuulolla, tippuu maahan nopeasti ja flänkkää hyvin. Talven aikana se on selvästikin mietiskellyt asioita, sillä nyt se osaa lähestyä lampaita mukavan rauhallisesti ja suoraan. Saan suht helposti myös siirrettyä sen sijaintia suhteessa minuun ja ainakin tänään se lähti ajamaan tosi hyvin mistä kohdasta tahansa (aikaisemmin se on aina lähtenyt lipumaan lauman vastakkaiselle puolelle, kohti tasapainopistettä) :)

Toivokin on päässyt paimentamaan :-O Ajattelin kokeilla vielä kerran senkin kanssa nyt kun  meillä on periaatteessa mahdollisuus paimennella vaikka joka päivä :) Toivon ongelmahan on ollut se, että se ei ole koskaan täysin syttynyt  :( Se on ollut liian kuuliainen ja muistaakseni seilannut aikalailla esim. poispäinajossa. No, en tiedä onko jotain alkuhuumaa vai mitä, mutta näillä parilla kerralla se ei ole kyllä kuunnellut yhtään mitään.. Ei mene maahan, eikä flänkkää (on muuten hemmetin hankalaa treenata isolla pellolla koiran kanssa joka ei tottele, eikä tee kunnon kaaria..). Viljoon verrattuna Toivo tuntuu myös tosi raskaalta ohjata. Se haluaisi koko ajan vaan lähestyä lampaita ja ajaa. Kaarelle lähettäessä se leikkaa heti sisään, enkä saa siihen tarpeeksi painetta. Jännä juttu. Jos vaan pysyy samanlaisena, niin sitähän pystyisi ehkä ihan oikeasti kouluttamaan? :)