Muutama päivä sitten käytiin Viljon kanssa ottamassa ratatreeniä isolla pellolla. Rakensimme aluksi porukalla kisaradan, kävimme hieman läpi teoriaa ja tulossa olevia suorituksia. Pete ja Woomi sekä Jatta ja Sia toivat lampaat ja toimivat myös meille muille tolppakoirakkoina.

Haku n.50m?. Jätin Viljon tolpalle ja kävelin itse suurinpiirtein puoleen väliin auttamaan. Viljo lähti vauhdilla, mutta ei tehnyt kunnon kaarta, vaan kiisi liian suoraan kohti lampaita. Eikä myöskään pysähtynyt tasapainoon, vaan tuli yli.. Lisäksi hämääntyi jälleen tolppaihmisestä ja koirasta, sillä meni ilmeisesti hieman epävarmaksi ja meinasi tulla pois :( Pyysin uudelleen hakemaan ja nyt lähti tuomaan lampaita.

Alkupätkä oli aikamoista sähläystä. Viljo tuli ihan liian lujaa ja tästä johtuen myöskin lampaat liikkuivat liian rivalasti.. Lähtötolppa saatiin kuitenkin kierrettyä ja suunnattiin kohti ensimmäistä porttia.

Kuljetus. Viljo ei vielä osaa poispäinajoa, joten tein myös ensimmäisen pätkän peruskuljetuksena (järjestyksenä siis minä-lampaat-koira). Tämäkin osoittautui yllättävän haastavaksi.. Kuljin takaperin yrittäen himmata koiran vauhtia. Tämän takia eksyin linjalta ja ajauduin aivan liian sivuun. Viljokin liikkui kovasta yrityksestäni huolimatta edelleen liian nopeasti ja työnsi lampaita jatkuvasti ohitseni. Käskin sen useampaankin kertaan maahan ja ainakin kerran jouduin lähettämään sen hakemaan lampaat uudelleen. Portista kuitenkin päästiin läpi ja suunnattiin kohti seuraavaa :) Tässä tein myös sen virheen, että yritin kääntää liian nopeasti ja Viljo meinasti ajaa lauman uudestaan portista.

Toisella sivulla tajusin liikkua hieman ripeämmin ja näin ollen kuljetuskin tuntui sujuvammalta :) Ei ollenkaan sellaista junnaamista ja paikallaan pyörimistä kuin ekalla suoralla :) Toinen portti meni  hyvin ja sitten suunnattiin kohti häkkiä. Tai ainakin yritettiin.. Viimeisellä suoralla ajauduin nimittäin ihan totaalisesti vinoon ja jouduin useampaankin kertaan korjailemaan linjaa. Lampaatkin meinasivat pari kertaa häippästä, mutta vikkelä Viljo sai ne onneksi aina pysäytettyä :)

Loppua kohden Viljo alkoi aivan selvästi väsyä. Se teki syöksyjä kohti lampaita joutuessaan hakemaan niitä ja pääsi pari kertaa myös juoksemaan mun ja lauman ympäri. Muutenkin jouduin käskyttämään hieman tavallista tiukemmin, että sain käskyt perille.

Häkki. Häkitystä emme olleet koskaan aikaisemmin kokeilleet.. Se sujui kuitenkin paljon paremmin, kuin olin etukäteen ajatellut :) Suurimmat vaikeudet aiheutuivat siitä, ettei Viljo osaa yhtään suuntakäskyä.. Ensimmäisellä yrityksellä Viljo toi lampaat luokseni, jonka jälkeen pistin sen maahan ja vedin hetken henkeä :) Sitten yritin siirtää Viljoa hieman oikealle, parempaan kohtaan. Tämä ei kuitenkaan täysin onnistunut, vaan Viljo työnsi yhden lampaan ohitseni. Lähetin Viljon hakemaan sen takaisin ja kun sain taas asetelman kuntoon yritin uudestaan. Nyt Viljo tajusi siirtyä käskystä vain hiukan ja osasi jopa lähestyä sen verran rauhallisesti, että lampaat saatiin jo toisella yritämällä häkkiin (tähän tosin varmaan vaikutti myös se, että lampaat oli häkitetty ennen meidän vuoroa jo pari kertaa..) :))

Kaiken kaikkiaan meni kyllä huomattavasti paremmin kuin mitä olin etukäteen ajatellut :) Odotin lähinnä täydellistä kaaosta, mutta sitä ei onneksi tapahtunut :)) Muutenkin treeni oli erittäin hyödyllinen ja opettavainen. Se selkeytti aivan hirmuisesti asioita. Tälläinen aloittelija ei aina siitä normitreeneissä tapahtuvasta pikkupyörityksestä ymmärrä puoliakaan, mutta nyt kun oli päämäärä mitä kohti ponnistella, niin kaikki tuntui jotenkin selkeämmältä :) Lisäksi musta tuntui, että Viljokin meni aimo harppauksen eteenpäin :))

Lopuksi keskusteltiin vielä suorituksista sekä käytiin läpi teoriaa ja puhuttiin kisasuorituksista. Pienen painostuksen ja kannustuksen jälkeen laitoinkin sitten ilmottautumisen menemään ensi viikonlopun Juupajoen kisoihin :) Jännää :))

Iiiiiiso kiitos jälleen kerran Ninalle ja Petelle!
1745444.jpg