Toivo on kotona :) Se oli kyllä oikein iloinen minut nähdessään ja kotiinkin suostui lähtemään :P JEE, JEE!! Kyselin Riitalta ja Pekalta miten oli mennyt ja oliko Toivon kanssa ollut mitään ongelmia. Oli kuulemma mennyt oikein hyvin. Toivo oli ollut aina iloinen ja viihtynyt loistavasti :) Pieniä kauhunhetkiäkin tosin oli koettu, kun Riitta oli lähtenyt Toivon kanssa lenkille ja ottanut sauvakävelysauvat mukaansa. No, Toivollahan oli kilahtanut totaalisesti (=luuli pääsevänsä hiihtämään:D). Se oli alkanut välittömästi sauvat nähdessään riehua ja haukkua ja Riitta oli ollut ihan o-ou, uskaltaako sen kanssa mihinkään lähteä :)) Hih :D

Astutusta eivät valitettavasti voineet yrittää tänäkään aamuna (S edelleen huonovointinen:( ), joten kahteen kertaan nyt jäi. Harmin paikka :( No, eipä auta kuin toivoa parasta ja jos ei tällä kertaa onnistu, niin sitten alkusyksystä uusi yritys.

Iltapäivällä huristelin Nokialle Meirän-halliin Kiviahon Katjan tokokoulutukseen. Katja oli oikein hyvä kouluttaja. Suosittelen :) Hyviä vinkkejä tuli useampiakin ja pidin paljon myös Katjan tyylistä kouluttaa omaa koiraansa.

Viljo pääsi osallistumaan ja sen kanssa pohdittiin noutoa ja seuraamista. Noudoissa en ole ollut tyytyväinen palautusvauhtiin. Sehän ei periaatteessa ole huono, mutta kapulalle meno on niin sairaannopea että palautus näyttää väkisinkin huonolta :( Kokeiltiin parantaa tätä kiertoleikin avulla. Olen muistaakseni joskus kierrätystä tehnytkin, mutta silloin se ei toiminut kovinkaan hyvin.. Nyt ehkä vähän paremmin?? Tehtiin kahdella eri tavalla: 1.) lähetin kapula suussa kiertämään ja 2.) kapula oli kierrettävän esteen takana, mistä koira poimi sen matkaansa. Katja oli myös sitä mieltä, että Viljo hieman kyttää palkkaa. Ohjeeksi tähän palkata välillä vain kehuilla + eleillä ja katsoa miten vaikuttaa.

Seuraamisessa työstettiin paikkaa taaemmaksi. Kokeiltiin tähän Ivan Balabanovin tapaa (ipo harrastaja, joka on käynyt Suomessa pitämässä tottisseminaaria). Ideana oli opettaa koira seuraamaan vasenta jalkaa. Jos koira meni halpaan (liikkui oikean jalan tai käsien liikkeestä) se palautettiin oikealle paikalla. Balabanov oli kuulemma tehnyt tätä hihnapakotteella, mutta minä vain huomautin ja ajoin Viljoa kädellä hieman taaemmaksi. Aika rankka harjoitus. Viljo joutui kovasti keskittymään ja se väsyikin nopeasti. Ei kuitenkaan missään vaiheessa lakannut yrittämästä tms, joten luulen että tämä tapa toimii hyvin jahka vähän aikaa hiotaan :))

Näiden treenien jälkeen siirryin seinän toiselle puolelle tokoilemaan (Takut halliin:). Alunperin olin suunnitellut treenaavani vain Toivolla, mutta ihan yhtä paljon taisi Viljokin tehdä..

Toivo:

 • Seuraaminen. Kokeilin heti Toivollekin uutta Balabanov-tapaa :) Toimi hyvin! Toivo tajusi idean tosi nopsasti ja sehän ei paljoa kielloista + korjailuista lannistu, joten tulostakin alkoi näkymään lähes välittömästi. Hienoa :)) Testasin myös Katjan ehdottamaa takaosan käyttöharjoitusta (ohjaaja kävelee oikealle viistoon ja koira tekee ikäänkuin pohkeenväistöä). Tämäkin tuntui toimivan hyvin, joten päätynee todennäköisesti treeniohjelmistoon :)
 • Ruutu. Kaikinpuolin hyvä!
 • Idari. Yritti taas kääntyä ennen ensimmäistä merkkiä. Kielsin ja otin alusta. Nyt hyvin ja palkkasin seuraamisesta. Asennoista tehtiin seisominen ja istuminen. Ei huomautettavaa kummassakaan.
 • Ohjattu. Lähti merkille kuin raketti ja stoppi vähän venyi.. Haetutin molemmat puolet. Vasen hyvin. Oikealle lähetettäessä kaarsi keskelle :( Pysäytin ja loppu hienosti. Höh jokatapauksessa :((
 • Tuolin kierrolla suoria luoksetuloja, stoppeja + noutoja. Tuli vähän turhankin raivokkaasti ja vauhdilla... Stopeista ensimmäinen olisi voinut olla parempi.
 • Kaukot. Tein sekä sarjaa että hion yksittäisiä vaihtoja. Kaikki hyvin :))
 • Olipas kiva päästä treenaamaan Toivon kanssa. Se on kyllä vaan yksinkertaisesti PARAS :)) Seksilomakaan ei tuntunut vaikuttavan mihinkään. Aivan yhtä innokas, yritteliäs ja intensiivinen se oli kuin aina ennenkin.

Viljo:

 • Seuraaminen. Samalla teemalla jatkettiin. Mokaili vieläkin jonkun verran, mutta ihan hyviäkin pätkiä tuli. Vaihdoin palkan namista leluun ja Viljo tuntui tosi raivokkaalta :)) Ainoa huono puoli oli se, että äänteli treenin alussa kun jouduin monta kertaa korjaamaan (oli ehkä vähän epävarma?). Pitää jatkossa muistaa kiinnittää huomiota tähän!!
 • Ruutu. Hieno :)
 • Idari. Teki saman kuin Toivokin eli yritti kääntyä liian aikaisin. Kielsin ja aloitin alusta. Nyt ei ennakointeja ja hyvästä työstä palkka. Asennoista seisominen hyvä, mutta istuminen hidas. Plääh :(
 • Ohjattu. Merkki TOSI hyvä!! Haetutin Viljollakin molemmat puolet. Ensimmäisestä vain kehu, ok. Ja toisesta palkka. Olen tehnyt tätä jokusen kerran namipurkkipalkalla ja Viljo ampaisikin kehujen jälkeen treenikamojen luo etsimään namia. Palkkasin kuitenkin alkuperäisen suunnitelmani mukaan lelulla ja vasta tämän jälkeen annoin namia (ettei vallan pettyisi:)
 • Tuolin kierroilla luoksetuloja + noutoja. Nyt oli TOSI hyvä. Varsinkin luoksetulot mielettömiä! Juoksutin kerran jalkojen välistä ja lähetin uudelleen kiertoon. Muut loppuunasti ja palkka melkein kaikista. Noudoissakaan ei oikeastaan mitään valittamista. Tuli hyvällä vauhdilla takaisinpäinkin!! Ehkä tämäkin tästä :) Yhden stopinkin tein, mutta pirulainen arvasi aikeeni ja vähän ennakoi.
 • Kaukoja. Tein etupäässä yhtä-kahta vaihtoa. Yksi huono M-I vaihto. Kaikki muut tosi hyviä!!
 • Viljo oli loistava!! Se on kyllä parhaimmillaan aivan sairaanmakee :)) JEE!!!! Kyllä mulla vaan on hyvät koirat <3

PS. Ensi ja sitä seuraavalle viikolle kaipailtaisiin treeniseuraa. Vapaaehtoiset ilmoittautukoon :))