Torstai ja perjantai kului lähinnä nukkuessa :( Jotenkin puolikuntoinen olo, kurkku kipeä ja vilutti. Olinkin aivan varma, että possutauti on iskemässä :(( La aamuna olo oli kuitenkin jo vallan mainio, joten ei kun treenaamaan :)

Paimennus:

Aamuvarhaisella ajelin jälleen Mahnalaan.Lampaita oli jäljellä enää kolme kappaletta (yksi oli muuttanut uuteen kotiin:). Mietin etukäteen, että ovatkohan kovinkin liikkuvaisia.. Eivät kuitenkaan olleet, vaan itseasiassa aika sopivia :) Ensimmäisellä kierroksella tein Viljon kanssa aluksi lyhyitä hakuja. Selkeästikin aita on syynä vauhdin himmaamiseen lopussa ja lisäksi Tiina oli sitä mieltä, että toisesta suunnasta tehtynä tasapainopiste on jo hyvissä ajoin ennen klo kahtatoista (lampailla kova veto kohti metsälaitumen porttia). Eli ihan oikein Viljo teki :) Tein pari kertaa myös niin, että jätin lampaat aika keskelle laidunta ja näillä kerroilla flänkki kaikinpuolin tosi hyvä. Maahanmenon kanssa oli taas hieman vääntöä, mutta pienen juttutuokion jälkeen Viljo muisti jälleen tämänkin asian :) Tein vähän myös kulmatreeniä ja tässäkin pääpaino maahanmenoissa. Eli pitäisi tippua heti, eikä pikkuhiljaa valua.. Lisäksi harjoittelin tietysti sitä hemmetin poispäinajoa. Alkuun yritti taas kovasti kaarrattaa, mutta pienten muistutusten jälkeen ajoi ihan ok.

Toisen kierroksen aloitin poispäinajolla. Oli mielestäni parempi kuin ensimmäisellä kiekalla!? Nyt totteli loistavasti maahanmeno-käskyjä ja lisäksi sain hyvin säädeltyä vauhtia :) Tätäkin pitäisi alkaa hieman vaikeuttamaan.. Tähän asti Viljo on nimittäin aina ajanut mun kanssa samassa rintamasuunnassa. Pitäisi jossain vaiheessa opettaa ajamaan ihan mihin suuntaan tahansa ja myös mun sijainnista riippumatta. No, tämän asian opetus jää ensi kesään ja siihen tarvitsen myös hieman apua. Ei meinaan hajuakaan kuinka saadaan onnistumaan :D Poispäinajon lisäksi tein Joelin kurssilla oppimaani käännösharjoitusta. Tämä meni loistavasti!! Viljo liikkui tooosi rauhallisesti ja teki muutenkin kaikin puolin hyvin :) Loppuun harjoittelin vielä pikkaisen suunnanmuutoksia ympyrällä ja Viljo sai juosta :DD

Lampaiden viimeinen matka ei todennäköisesti koitakaan vielä ensiviikolla, joten tulevana viikonloppuna sitten uudestaan paimentamaan :)))



Paimentelujen jälkeen pari tuntia lepoa (=sohvalla makaamista:). Ja sitten Nokialle tokoa kouluttamaan ja omia koiria treenailemaan.

Toivo:

 • Tunnari. Näytin kurssilaisille haistelutreeniä ja Toivo toimi innokkaana apurina :) Olen tehnyt viime aikoina harjoituksia, joissa sitä oikeaa ei välttämättä olekaan kapulakasassa, vaan palkka tulee pelkästään haistelusta! Tämä harjoitus on sopinut Toivolle aivan loistavasti!! Sen koko tunnariasenne on muuttunut :) Aikaisemmin se on ajatellut aivan liikaa noutoa ja sen mielestä jotain on ollut PAKKO tuoda!! Ensimmäiset tämäntyyliset treenit olivatkin yhtä tuskaa.. Kun Toivo havaitsi, että omaa ei ole niin se otti aivan pokkana minkätahansa vääristä. Ja kun kielsin, se vaan pudotti suussaan olevan ja otti jonkun toisen :( Seuraava vaihe (kun Toivo oli jo vähän päässyt ideasta jyvälle) oli sitten se , että Toivo ampaisi kasalla ja nopeasti haisteli muutamaa. Tämän jälkeen se syöksyi takaisin luokseni suorastaan pätevyyttä säteillen: "katso kuinka taitava olin, en tuonut mitään" :D No, tämäkään ei yllättäen kelvannut :)) Nyt tilanne on kutakuinkin se, että Toivo etsii rauhallisesti niin kauan, kunnes joko löytää oikean kapulan tai kehun haistelusta ja Toivo ampaisee luokseni hakemaan palkkion.
 • Idari. Tein kokonaisena, mutta palkkasin kaikki asennot. Oikein hyvin. Istuminenkin tosi nopea ja varma, enkä edes antanut vartaloapua!! JEEEEE!!!
 • Luoksetulo. Takapalkalla yksi seisomaanpysäytys. Loistava!
 • Puomin kontaktia. Treenasin pelkästään alastuloa. Lelu tyrkylle jokusen metrin päähän puomista ja tämän jälkeen Toivo sai hypätä alastulon sivusta puomille ja ottaa oikean loppuasennon (2on-2off). Ja kun teki hyvin, niin vapautus lelulle :D
 • Pienten lisälämmittelyjen jälkeen tein vielä hyppytreeniä tokohypyllä. Tokohyppyä edelsi kolmen esteen perussarja (perussarjassa esteiden korkeus 20 cm ja väli 6 jalkaa. Perussarjan ja tokohypyn välinen etäisyys puolestaan 9 jalkaa). Tokohypyn korkeus alussa 40 cm ja tästä mentiin sitten ylöspäin niin kauan kuin lautoja riitti (este korkeimmillaan ehkä 80cm?). Tämän jälkeen vähensin lautoja pikkuhiljaa, kunnes oltiin jälleen aloituskorkeudessa (40cm).

Olen ajatellut asettaa Toivon kanssa tavoitteeksi tulevan vuoden tokon karsintakisat. Edellisistä tokokisoista on luvattoman pitkä aika ja olisikin mukavaa päästä vaihteen vuoksi kisailemaan ja testaamaan omia taitoja. Toivo on kuitenkin mielestäni hyvä koira (vaikkei se meidän tokotulosten valossa aina siltä näytäkään:P) ja olen tehnyt sen kanssa aivan älyttömästi töitä. Ehkä nyt kun Toivolle on tullut ikää ja varmuutta enemmän, niin tulostakin alkaisi mahdollisesti tulla :)

Viljo:

 • Viljokin pääsi toimimaan avustajana ja näytti kurssilaisille yhden hyppynoudon (tai itseasiassa kaksi, kun oli pakko korjata sir Williamin ampaistessa ekalla kertaa hypyn ohi..). Luovutusasentoa kapulan kanssa Viljo ei vieläkään osaa, mutta nyt näytinkin lähinnä sitä miten olen palkannut Viljoa. Eli Viljo sai hillutella ja juoksennella tovin kapulan kanssa :))
 • Idari. Sama harjoitus kuin Toivonkin kanssa. Palkkasin kaikki asennot. Istuminen ehkä vähän hitaanpuoleinen ja maahanmenokin jotenkin ihmeellinen (maahanmenon uusin). Seuraaminen törkeän innokasta ja lisäksi mukaanottoja pitäisi vissiin treenata (nämäkin siis hitusen turhan innokkaat:)..
 • Tunnari. Kerran haistelutreeni ilman omaan kapulaa ja tämän jälkeen ihan oikea tunnari. Molemmat tosi hyvin ja Viljo osasi jopa tulla tunnarikapulan kanssa eteen istumaan :)) Asenne tuntuisi Viljollakin olevan nyt kohdillaan ja ainakin tänään myös palautusvauhti oikein hyvä :))
 • Luoksetulo. JEEEE!! Tästä olen niin iloinen :) Olen testannut ja muokkaillut tätä viime aikoina ja saanut kuin saanutkin takapalkan toimimaan myös Viljolla :DD Stoppeja en ole kokeillut kuin muutaman kerran, mutta ne ovat kyllä olleet loistavia!! Mitä siis olen tehnyt? No, yksinkertaisesti vain yhdistänyt takapalkan jalkojen läpi juoksemiseen (ja se toimii jostain kumman syystä aivan sairaan hyvin:). Aikaisemminhan Viljo ei ole pystynyt liikkumaan yhtään mihinkään takapalkalla, mutta nyt se pinkoo tulemaan minkä kintuistaan pääsee, sujahtaa jalkojen välistä ja pinkoo takaisin lelulle :) Mietinnässä on vielä, että palkkaanko tällä tapaa tulevaisuudessa vain seisomisen + suorat luoksetulot, vai käytänkö myös maahanmenoissa ja eteentulossa palkkana. Toisaalta voisi ehkä olla järkevämpää palkata pari vikaa pätkää myös suoraan edestä? Pitää miettiä.
 • Puomin kontakti. Viljokin sai testata puomin alastuloja samaan tapaan kuin Toivokin :) Eihän se niitä osaa ja malttikin oli hieman hukassa, mutta hauskaa sillä kyllä oli. Otin hihnassa ja yritin pysäyttää, mutta vaikeaa oli. Viljo on hitusen vikkelä ja innokas, enkä oikein meinannut saada sitä pysymään puomilla :))
 • Hyppytreeniä. Tämäkin aivan samalla tavoin kuin Toivon kanssa. Tokoesteen aloituskorkeus 40cm ja sitä sitten korotettiin pikkuhiljaa tappiin asti (eli sinne 80cm) ja sieltä taas takaisin alas. Meni oikein hyvin!! Viljo hyppäsi joka kerta puhtaasti ja tekniikkakin näytti ihan hyvältä :) Nyt pitäis vaan saada suurempi este, mitä voisi hiljalleen korottaa aina sinne metriin asti.. Ja hyppäämistä voisi pikkuhiljaa alkaa harjoitella myös kapula/lelu suussa. Lupaavalta näyttää ja jos mitään yllättäviä ongelmia ei ilmaannu, niin sir Williamilla on ensi kesänä mahdollisesti pk-kisoja tiedossa :)))