Hieman lisää paimennusta :) Pienten alkuvaikeuksien jälkeen saatiin sopiva lammasporukka kuljetettua isommalle pellolle ja päästiin aloittamaan. Aiheena tällä kertaa hakukaaret.

Testailtiin hieman kaikennäköistä. Aluksi jätin Viljon odottamaan, kävelin sopivaan kohtaan kaarta ja kutsuin sieltä sitten Viljon luokseni. Harjoituksen ideana oli toimia itse ikäänkuin tolppana, joka koiran pitää kiertää, ennenkuin se pääsee jatkamaan matkaansa lampaiden taakse. Ja samalla kaarestakin pitäisi tulla hieno ja pullea :) Tämä ei kuitenkaan oikein toiminut. Heti ohitettuaan mut Viljo leikkasi kaarella sisään ja syöksyi loppumatkan liian lujaa ja liian läheltä kohti lampaita. Kokeilimme samaa harjoitusta myös osissa. Eli menin taas kaarelle auttamaan, mutta nyt heti kun Viljo ohitti mut ja leikkasi sisään käskin sen maahan. Tämän jälkeen kävelin taas kaarta vähän matkaa eteenpäin ja uusin harjoituksen. Viljo sai edetä kaarella aina niin kauan kun se meni hyvin ja heti kun se alkoi tiivistämään, niin se käskettiin maahan. Toimi suht ok.

Kokeilimme myös raippaa. Jätin Viljon odottamaan lähtöpisteeseen ja kävelin aivan suoraan kohti lampaita (suurinpiirtein koiran ja lampaiden puoliväliin). Tämän jälkeen lähetin Viljon hakukaarelle ja Pete, joka oli asemissa lampaiden luona, käytti raippaa heti kun Viljo yritti loppuvaiheessa syöksyä. Tämä tuntui aluksi vain kuumentavan koiraa ja Viljo lähtikin kerta toisensa jälkeen matkaan aivan miljoonaa. Teimme samaa harjoitusta myös niin, että raippa oli itselläni. Menin suht lähelle laumaa ja ajoin raipalla Viljon kauemmaksi heti kun se yritti leikata sisään tai kiihdyttää vauhtia. Lisäksi käytin raippaa tasapainopisteessä, jos Viljo ei totellut maahanmenokäskyä tai yritti jatkaa matkaansa tasapainon ohi. Muutaman toiston jälkeen Viljo selvästikin tajusi idean ja alkoi ottaa enemmän etäisyyttä :) Vauhtiin raipalla ei kuitenkaan ollut positiivista vaikutusta ja kerran Viljo jopa kaatui tosi pahannäköisesti kiitäessään kaarella miljoonaa :(( Vauhtia saatiin lopulta pois sillä, että ennen lähetystä muistutin Viljoa suullisesti käyttäytymään "nätisti". Tämän jälkeen se lähtikin matkaan rennomman näköisesti ja muutenkin paljon paremmalla asenteella :)) Pitää muistaa käyttää jatkossakin :))

Kokeilimme molempia suuntia ja vasen puoli näyttäisi olevan Viljolla selvästi parempi. Oikeaan lähetettäessä Viljo tekee paljon tiukemman kaaren ja tuntui muutenkin olevan paljon kireämmän oloinen. Eli ens viikonlopun kisoissa lähetän sitten vasemmalle, jos vain suinkin mahdollista :))

Liinankin kanssa kokeiltiin jotain juttuja, mutta Viljo ei valitettavasti vieläkään toimi yhtään mitenkään liinan kanssa :( Se on oikeasti aivan todella ihmeellinen. Heti kun sille laittaa liinan, niin se lopettaa kokonaan paimentamisen. Mistä ihmeestä sekin voi johtua?  Lenkillä ja jäljellä  Viljo kuitenkin vetää kuin hinaaja, eikä sillä muutenkaan pitäisi olla mitään negatiivisia mielleyhtymiä hihnassa työskentelyyn. Ehkä sitä vain pitää sitkeästi työstää ja toivoa, että se siitä jossain vaiheessa paranee??