Tänään kävin seuraamassa FRF-ryhmän harjoitusta Sulkavuoren raunioradalla.  Lyhenne FRF tulee sanoista Finn Rescue Finland ja lyhyesti sanottuna se on etsintään sekä raivaus-, pelastus-, sammutus- ja lääkinnälliseen pelastustoimintaan kykenevä komennuskunta, joka osallistuu kiireelliseen avustustoimintaan ulkomailla tapahtuneissa suuronnettomuuksissa ja katastrofeissa. Ja yhtenä osana tätä ryhmää ovat tietysti myös pelastuskoirat ohjaajineen :) Lisätietoja löytyy esim. täältä: Pelastuskoirat ja FRF (word dokumentti)

Tällä hetkellä FRF koulutuksessa on 13 koirakkoa, joista yksikään ei ole vielä valmis kansainvälisiin tehtäviin. Tasokokeen on läpäissyt ainoastaan yksi koira, joka sekään ei valitettavasti läpäissyt testiä enää seuraavana vuonna (aiemmin testi piti siis suorittaa joka vuosi, mutta nykyvaatimuksena on joka toinen vuosi). Tästä voi päätellä, ettei kyseessä ole mikään ihan helpohko testi, vaan sekä koiralta että ohjaajalta vaaditaan jo aika paljon.. Testi kestää perjantaista sunnuntaihin (48 h)
ja sen tarkoituksena on testata koirien ja ohjaajien pitkäkestoista toimintakykyä rasittuneina ja väsyneinä vaativissa olosuhteissa. Testiin kuuluu  tietyntyyppisiä etsintöjä, joissa kaikissa on aina tietty kesto (esim. etsintä pimeässä; etsintä, jossa koira työskentelee lähellä ja etsintä, jossa koira työskentelee kaukana). Lisäksi tietysti katsastetaan ohjaajien toimintaa kokonaisuudessaan, koirakoiden osaamista sekä sitä miten koira kestää leirielämää. Suorituksen arvioi viiden(?) testaajan raati.

Harjoitukset mitä nyt näin olivat aika simppeleitä ja lyhytkestoisia. Koiria käytettiin pareittain eli käytännössä niin, että yksi koirakko etsi ensin alueen ja sen reaktiot varmistettiin sitten toisella koiralla. Kuitenkin aina niin, että jälkimmäisen koiran ohjaaja tuli alueelle sokkona, eikä tiennyt mitään edellisen koiran reaktioista. Tämän jälkeen koirien reagointipaikat merkittiin ja palomiehet pääsivät harjoittelemaan kuuntelulaitteilla uhrien paikannusta. Tämäkin oli varsin mielenkiintoisen (ja myös aika monimutkaisen näköistä puuhaa:) Laitteita siirreltiin paikasta toiseen ja niiden avulla oli mahdollista havaita sekä ääntä että värähtelyä (joku esim. koputtaa rakenteisiin).

Raunioilla tapahtuvan treenin lisäksi koirakot pääsivät harjoittelemaan myös koiran nostoa valjaissa. Palomiehet hinasivat koiria palotalon toisen kerroksen tasalla ja takaisin alas. Osa koirista matkusti varsin rennonnäköisinä, mutta muutamaa selvästi hieman jännitti :) Koulutuksessa mukana olevien koirien rotukirjokin näytti olevan aikas sekalaista :) Joukosta löytyi mm. sakemanni, rottweiler, bortsu, porokoira, labbis, riiseni, jne.

Kaikenkaikkiaan varsin mielenkiintoista puuhaa :) Toivottavasti saataisiin nyt vihdoin tänne Tampereellekin hieman paremmat treenimahdollisuudet (eli meidänkin porukalle mahdollisuus treenata raunioilla..). Sen jälkeen sitä voisikin vaikka innostua hakemaan mukaan :)))