Tänään käytiin Mahnalassa paimentelemassa. Seurana meillä Taina ja botsut Fado+ Lace.

Lampaat olivat t-o-d-e-l-l-a villejä!! Porukka koostui kolmesta Kainuun harmaasta ja yhdestä pienikokoisesta Oxford Downista. Tiina oli koonnut ne useammasta porukasta, mikä puolestaan tarkoitti sitä että ne eivät edes pysyneet kovin hyvin yhdessä. Lisäksi niitä ei ollut juurikaan paimennettu (vissiin kerran tai pari). Alku olikin aika villiä... Lampaat lähtivät kuin raketit heti koiran nähtyään. Viljo, joka oli vielä aika erinäköinen kuin tilan oma paimenkoira, ei päässyt niitä lähellekään. Lisäksi ne väistivät minua vähintään yhtä paljon kuin koiraa.. En oikein tiennyt miten olisi ollut järkevintä toimia!? Pienten kokeilujen jälkeen päädyin sitten pyörittämään niitä suht keskellä laidunta, etteivät ne olisi menneet aidoista yli. Viljo juoksi aivan älyttömästi. Se ei saanut tasapainotettua lampaita minulle, koska lampaat eivät A) suostuneet tulemaan lähellekään minua B) kiisivät miljoonaa ohitseni C) hajaantuivat joka puolelle. Ilmaan haihtuivat kaikki hienot ajatukseni treenailla Joelin kurssilla oppimiani asioita ja tavoitteeksi nousi vain selviytyä jotenkuten :)

Toinen sessio oli huomattavasti parempi. Viljo oli nyt tosi cool :) Liikkui rauhallisesti, piti hyvin etäisyyttä ja totteli loistavasti käskyjä. Sain tehtyä pikkupätkiä poispäinajoa (tosin tässäkin piti aina välillä siirtää koira lauman toiselle puolelle ja vaihtaa suuntaa, etteivät lampaat lähteneet totaalisesti litomaan). Tein jonkun verran myös flänkkejä, laitoin koiran keskenkaiken maahan ja otin tästä lähestymisiä. Meni oikein hyvin :) Peruskuljetustakin koitin, mutta tämä ei edelleenkään oikein onnistunut. Viljo joutui seilaamaan tosi paljon, että sai porukan pysymään koossa  ja lisäksi laidun oli sen verran pieni etten päässyt itse tarpeeksi alta pois. Loppuun sain tehtyä pikkaisen Joelin antamia harjoituksiakin. Tein rauhallisia kaaria osoittaen raipalla kohti koiran lapaa ja maahanmenoissa raippa kohti koiran kuonoa. Toimi loistavasti :))

Kaikenkaikkiaan loistava treeni!! Vaikka alku tuntui vaikealta, niin opittiin kyllä molemmat tosi paljon. Isot kiitokset Tiinalle, että saatiin tulla!!

Loppuun vielä hyviä uutisia. Meidän lammasprojektimme etenee loistavasti :) Näillä näkymin ensi kesän pääpaino tuleekin olemaan paimennuksessa :D Supersiistiä!!