Lauantaina kävin katselemassa noutajien taipumuskoetta Ylöjärvellä. Mielenkiintoista hommaa :) Pitää katsoa josko aika riittäisi ja kokeilisi joskus Mintun kanssa..

Kokeeseen kuului useampi osio: sosiaalinen käyttäytyminen, vesityöskentely, hakuruutu ja jäljestäminen.

Vesityöskentely:

Rantaveteen heitettiiin yksi lokki ja kun koira oli noutanut tämän ammuttiin haulikolla ja heitettiin veneestä toinen lokki ehkä 20-30m päähän rannasta. Osa koirista suoritti tehtävän helposti, mutta kaikkia ei tällä kertaa uiminen huvittanut :) Tähän vaikutti varmasti sekin, että ranta oli aika hankala, eivätkä koirat tahtoneet päästä vedestä omin voimin ylös.

Hakuruutu:

Ruutuun oli viety valmiiksi neljä varista ja viides heitettiin koiran nähden haulikon laukauksen jälkeen. Ampuminen tapahtui aika lähellä koiraa. Tämän jälkeen koira lähetettiin noutamaan. Jos kaikki meni hienosti tuomari keskeytti suorituksen neljännen variksen jälkeen ja koirakko pääsi jatkamaan viimeiseen osioon eli jäljestykseen. Hylkääviä virheitä olivat mm. riistan päällä kierittely, varisten kovakourainen käsittely (tuomari tunnusteli aina palautuksen jälkeen oliko varis ehjä) tai syöminen ja tietysti se, jos koira ei suostunut noutamaan varista. Tässäkin tuomarilla oli vielä mahdollisuus auttaa koiraa onnistumaan ja ainakin yhden koiran kohdalla tuomari kävi heittelemässä varista, jota koira siitä kiinnostuisi. Ruutu oli valitettavasti tosi pusikkoinen, joten koirien työskentelyä ei kauheasti päässyt näkemään :( Myös ruudun koko jäi vähän arvoitukseksi. Pienemmältä se omaan silmään ainakin näytti kuin esim. pk:n esineruutu.

Jälkiosiota en ennättänyt jäädä katselemaan. Jälki oli jokatapauksessa lyhyt laahausjälki (alle 100m), joka oli vedetty kanilla. Koiran piti jäljestää kanille ja mieluiten vielä oma-aloitteisesti noutaa se. Tässäkin tuomari sai avustaa, jos kani ei meinannut koiralle kelvata.

1249212219_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Iltapäivällä kävin neljän koiran kanssa esineruutuilemassa (Minttu ja Siru ovat olleet tämän viikonlopun hoidossa:). Tallasin kisakokoisen ruudun aika vaikeaan paikkaan. Alueen takaosasta viimeiset 10m oli kalliota, jonka päälle ei joka kohdasta päässyt. Keli aurinkoinen ja KUUMA!!

Toivolle taas 4 esinettä. Kallion päälle kaksi, kallion juurelle yksi ja yksi eteen lähelle. Toivo oli pätevä :) Liikkui kuitenkin aivan liian lujaa ja varomattomasti suhteessa alueen hankaluuteen.. Oikea takakulma taisi olla tänään hankalin. Toivo-setä oli treenin jälkeen aika puhki ja myös aika jäykän oloinen :( Juoksi kyllä niin hullunraivolla, että ehkä lihakset olivat vain maitohapoilla!? Jäähdyttelylenkin jälkeen ja illalla tuntui jokatapauksessa olevan jo ihan kunnossa :)

Viljolle kolme esinettä. Muuten samat kuin Toivolle, mutta lähiesineen jätin pois. Ensimmäinen pisto oli hyvä ja Viljo nousi heti oikeaan takakulmaan kallion päälle ja löysi esineen. Toiselle pistolla ei olisi enää halunnut lähteä, mutta kun vain odottelin, niin lähti lopulta hitaasti löntystelemään. Jonkin ajan päästä nosti vauhtia ja löysi kallion alla olleen esineen. Kolmas lähetys samanlainen kuin toinenkin :( En tajua. Onko se kipeä, eikö sitä oikeasti vain kiinnosta, vai mitä?

Hullu-Hipi pääsi myös etsimään kolme esinettä (lähiesine, kallion alla ja yksi kallion päällä). Kaksi ekaa löytyi heti, mutta kallion päälle ei oikein tajunnut nousta. Helpotin sitten lähettämällä hieman lähempää, kun en vanhusta hirmuisesti viitsinyt kuumalla säällä juoksuttaa :) Siru oli treenin jälkeen niin onnellinen <3

Sitten sankarimme Minttu. Kävin viemässä Mintun kanssa yhdessä esineen läheiseen varvikkoon ja palasin muutaman metrin päähän lähettämään. Minttu etsi ihan ok, mutta ei suostunut ottamaan bortsujen suussa ollutta kuolahanskaa suuhunsa :-O Eikä suostunut sillä ällötyksellä edes leikkimään.. Laitoin sitten hetkiseksi puuhun kiinni ja leikin vieressä innokkaan Siru-avustajan kanssa hanskalla :) Tämän jälkeen käyttöön kuiva hanska ja uusi yritys. Nyt onnistui ja Minttu lähti jopa palauttamaan hanskaa :D Tosin tiputti sen kyllä aika nopeasti.. Harjoittelun alle siis ainakin esineiden palautus ja kaikenlaisten ehkä_vähän_ällöttävienkin esineiden suuhunottaminen.